Wanneer een deel van het glas beduidend warmer wordt dan een ander deel, kan thermische glasbreuk optreden. Deze breuk wordt veroorzaakt door grote temperatuurverschillen, die spanning creëren en tot een barst kunnen leiden. Het is zaak om dit te voorkomen, maar hoe pakt u dit aan? Lees verder en ontdek alles wat u moet weten.
Hoe thermische glasbreuk herkennen?
Een thermische glasbreuk ontstaat steeds aan de rand van het glas. De eerste millimeters van de breuk zijn recht tegenover de rand geplaatst, gevolgd door een divers patroon van breuklijnen. Indien u een thermische glasbreuk waarneemt, is het raadzaam meteen uw verzekering te controleren: de schade zou gedekt kunnen zijn.
Waarom is het risico tegenwoordig groter?
Een thermische glasbreuk treedt bijna altijd op in het binnenste glasblad, vaak omdat een donker object dicht bij het glas veel warmte absorbeert. Hierdoor zal het glas op die plek opwarmen, terwijl de rest van het glas koeler blijft. Door de lagere isolatiewaarde van vroeger, warmde het binnenste glas van oudere ramen als geheel op, waardoor een temperatuurverschil of breuk uitbleef. Juist omdat de isolatiewaarde van hedendaagse ramen sterk is verbeterd, is het risico op thermische glasbreuk groter geworden.
Hoe voorkomt u glasbreuk door warmte?
Het is essentieel om extreme temperatuurverschillen te vermijden. Let daarom op meerdere aspecten: plaats geen grote voorwerpen of verwarmingselementen nabij het raam, zorg voor voldoende afstand tussen de gordijnen of jaloezieën en het glas, laat rolluiken altijd volledig naar beneden en breng geen plakfolie op het glas aan... Wilt u alle risico's uitsluiten? Kies dan voor gehard glas, dat is ontworpen om extreme temperatuurschommelingen te weerstaan.
Advies nodig?Onze Belisol-adviseur geeft graag raad: vraag gratis advies aan huis of in de showroom in uw regio.
|