Ziet u door de bomen het bos niet meer als het over premies voor wonen en energie gaat? Begrijpelijk, er zijn er heel wat en de normen en voorwaarden veranderen geregeld. Maar geen zorgen: we maken u wegwijs zodat u weet op welk financieel duwtje in de rug u recht heeft!
Welke soorten premies bestaan er?
Voor zowat alles wat met bouwen, verbouwen en wonen te maken heeft, zijn er wel premies. Vooral energiebesparende maatregelen worden natuurlijk beloond. Soms gaat het om een bedrag, een voordelige lening of een belastingvermindering die u krijgt vóór u aan de werken start, soms krijgt u nadien een deel van uw uitgaven terugbetaald.
Als u gaat renoveren, kunt u Mijn VerbouwPremie gebruiken. Die verzamelt alle premies voor de diverse elementen bij een verbouwing: beglazing, elektriciteit, sanitair, enz. Via de simulator van de Vlaamse overheid kunt u berekenen op welk bedrag u recht heeft vanaf januari 2025. Het premiebedrag waar u recht op heeft, hangt namelijk af van uw inkomenscategorie, en de premiepercentages wijzigen vanaf januari 2025.
Ook als u voor nieuwbouw kiest, kunt u een financieel voordeel krijgen als u energiezuinig bouwt. Zo wordt de onroerende voorheffing verminderd als u een lager E-peil dan vereist behaalt voor nieuwbouw. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook een btw-verlaging voor warmtepompen bij nieuwbouw.
Plaatsen van nieuwe ramen en deuren
Goed om te weten is dat ook het vernieuwen van uw ramen en deuren onder Mijn VerbouwPremie valt. Wel moet u ze dan laten plaatsen door een aannemer en zorgen voor een ventilatiesysteem. Ook verbetert het vervangen van ramen en deuren uw EPC-label, waardoor u meer kans maakt op de EPC-labelpremie. Vanaf 1 januari 2025 zal het ook voor de hoogte van de EPC-labelpremie van belang zijn om aan minimale ventilatie-eisen te voldoen. In sommige gemeentes krijg u ten slotte een extra premie als u hoogrendementsbeglazing plaatst. Al die financiële voordelen komen vast van pas voor uw budget voor ramen en deuren!
Waar vraagt u de premies aan?
Er zijn verschillende instanties die subsidies of premies uitbetalen. Mijn VerbouwPremie vraagt u aan via het online loket Mijn VerbouwLoket. Ook de EPC-labelpremie zal vanaf 1 januari 2025 aan te vragen zijn via het online loket van Mijn VerbouwPremie, in plaats van Fluvius zoals voorheen. Het zal voor de EPC-labelpremie ook niet langer nodig zijn de aanvraag in 2 stappen te doen
Verder zijn er premies aan te vragen bij Fluvius: de premie voor asbestverwijdering en zonnepanelen, de huur- en isolatiepremie, … Bij het Vlaams Energie en Klimaatagentschap (VEKA) kunt u dan weer premies vragen voor bijvoorbeeld sloop- en herbouw.
Ook is het mogelijk dat uw provincie, gemeente of stad een premie geeft voor aspecten van uw woning. In Leuven krijgt u bijvoorbeeld een deel van de prijs van een groendak terugbetaald. In Brugge is er een premie voor ‘restauratie en kunstige herstellingen’. En in Diest subsidieert men inbraakwerende maatregelen.
Voor welke werken gelden de premies?
De beschikbare premies betreffen zowat elk onderdeel van en rond een woning. Denk maar aan:
· Isolatie
· Dak
· Elektriciteit
· Buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren
· Sanitair
· Binnenafwerking
· Rond het huis: gescheiden afvoersysteem, infiltratievoorziening, hemelwaterput…
· Verwarming
Daarnaast wordt u ook financieel ondersteund als u asbest in uw woning laat verwijderen, als u onroerend erfgoed restaureert, en zoveel meer.
Hoe weet u nu op welke premies u recht hebt?
We maakten het heel makkelijk voor u: we bundelden alle premies in één handige online subsidietool. U geeft simpelweg uw postcode in en wat precies uw plannen zijn – bouwen, verbouwen, verhuren… – en u krijgt een overzicht van de beschikbare premies in uw inbox!
Alles weten over subsidies?Gebruik onze handige subsidietool!
|