7 tips voor duurzaam wonen


Wat is duurzaam wonen? In een duurzame woning is het aangenaam vertoeven én u bespaart er heel wat energie mee, wat dan weer voordelig is voor uw portefeuille. Van plan om te bouwen of grondig te renoveren? Met deze 7 tips bent u goed op weg naar een duurzame woning die u de nodige dosis comfort en vooral ook mooie besparingen oplevert. 

1. Duurzaam wonen begint bij compacte ruimtes 

Hoe kleiner uw woonruimte, hoe minder energie u verbruikt. Spring creatief om met uw bewoonbare oppervlakte en creëer de ideale woonomgeving. Vermijd uitsprongen en onnodige kamers. Zorg dat zogenaamde koude kamers (die minder verwarming nodig hebben), zoals de slaapkamers, en de warme kamers (waar u de verwarming wél geregeld op zet), zoals de leefruimte, bij elkaar gegroepeerd zijn. 

2. Grondige isolatie 

Duurzaam wonen begint bij een goed geïsoleerde en geventileerde woning. Naast dakisolatie is beglazing de belangrijkste investering. Op nummer drie staat muurisolatie. Heeft u niet-geïsoleerde spouwmuren in uw woning? Dan is het mogelijk deze goedkoop te isoleren. Als dat niet mogelijk is, kan isolatie langs de buitengevel, esoleren dus. 

3. Duurzaam wonen dankzij hoogrendementsbeglazing 

Ramen isoleren tegen kou is essentieel. Daarom kiest u best voor goed isolerend glas. Sinds 1 januari 2020 is dubbele beglazing verplicht in elke woning in Vlaanderen, en sinds 1 januari 2023 leidt het zelfs tot een ongeschiktheidverklaring van de woning als er meer dan één raam zonder dubbel glas is.  

Een nog beter isolerende keuze is hoogrendementsglas. Hoogrendementsbeglazing isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas, en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. U ervaart hiermee dus een groot verschil in warmtecomfort en ziet het verschil meteen op uw energiefactuur. Per vierkante meter enkel glas dat vervangen wordt door hoogrendementsglas, bespaart u elk jaar zo’n 25 liter stookolie of 23 m³ aardgas. 

4. Verwarm gezond 

Duurzaam verwarmen start met een goede ketel. Het verbrandingsrendement van de ketel moet voldoende hoog zijn om er zeker van te zijn dat u een efficiënte en milieuvriendelijke installatie in huis heeft. 

Voor stookolieketels geldt in Vlaanderen een rendement van minstens 90%, voor gasketels is dit 88% of 90% afhankelijk van het type. Ook van belang voor verwarmingstoestellen is het Ecodesignlabel – het energielabel geldend voor heel Europa – dat nieuwe toestellen indeelt op basis van hun rendement. 

5. Installeer een groendak of -gevel 

Een groendak of -gevel maakt uw woning niet alleen bijzonder levendig, vooral in een stadsomgeving. Het biedt ook nog meer voordelen zoals geluids- en thermische isolatie, luchtzuivering en biodiversiteit

6. Kies voor duurzame bouwmaterialen 

Bouwmaterialen zijn verantwoordelijk voor zo'n 15 tot 18 % van de totale milieu-impact van een gebouw. Naast een drastische verbetering van de energieprestaties van het gebouw dringt zich dan ook een verantwoorde keuze voor duurzame bouwmaterialen op. 

Denk dus aan de technische prestaties, de invloed op het milieu en de gevolgen voor de gezondheid. Volgende labels houden rekening met de volledige levenscyclus van het product: VIBE, Natureplus, het Europese Ecolabel en het FSC-keurmerk. 

7. Recupereer regenwater 

Wie een nieuwe woning bouwt of grondig verbouwt, is verplicht een regenwaterput of infiltratiesysteem te installeren. Er zijn verschillende mogelijkheden: 

  • Door het regenwater op te vangen in een regenwaterput en te hergebruiken voor bijvoorbeeld het schoonmaken, halveert u snel het drinkwaterverbruik. 
  • Ook mogelijk is bij een ondoorlatende verharding groter dan 40 m² het (overtollige) regenwater in de grond te laten sijpelen of infiltreren. Zo voorkomt u dat regenwater in de riolering stroomt. 
  • Een buffer is een oplossing wanneer insijpeling niet mogelijk is: een bekken dat het regenwater tijdelijk ophoudt en daarna vertraagd afvoert. 

Heeft u interesse in pvc-ramen met een aluminiumlook? 

Maak een vrijblijvende afspraak met uw Belisol-adviseur in de showroom of bij u thuis en laat u adviseren.

In de kijker

Ontdek de laatste tips en trends.

Grote ramen? Zo houdt u de warmte buiten!

Laat u inspireren door de mooiste realisaties van Belisol